News Trade12 - Syarikat-syarikat AS halang kemajuan pelabur-pelabur aktivis
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Syarikat-syarikat AS halang kemajuan pelabur-pelabur aktivis


Ogos lalu, pengedar makanan Sysco Corporation menerima panggilan daripada Trian Fund Management LP. Syarikat ini telah diberi amaran kerana dana lindung nilai aktivis mendedahkan kepentingan yang besar.

Pada 14 Ogos, Trian mendedahkan kepentingannya 7.10 didalam Sysco, yang dikendalikan oleh pelabur veteran Nelson Peltz. Untuk mengekalkan keuntungan yang sihat dan mengembalikan wang kepada pemegang saham, pelabur veteran meminta perwakilan lembaga dan juga untuk syarikat yang berpangkalan di Houston.

Trade12

Selepas kurang dari seminggu, dua kerusi lembaga telah diberi kepada Trian oleh Sysco.

Sysco memilih untuk mempunyai perjanjian cepat daripada mengambil risiko dengan pertempuran ditarik keluar, seperti yang dinyatakan, sentimen yang dirasai melalui Amerika Korporat.

CEO Sysco Bill Delaney dinyatakan dalam temu bual bahawa saham yang dimiliki oleh Trian mempunyai sejumlah besar, meletakkan mereka pada satu titik penting dalam perniagaan, dan sebelum ini telah membawa nilai kepada syarikat. Beliau berkata, mereka menahan diri dari kekacauan dan ketidaktentuan dalam perniagaan.

Di tengah-tengah kes Cheniere Tenaga Inc., selepas aktivis membeli syarikat gas asli cecair pada 8.20 peratus pada Ogos, hanya 18 hari telah diperuntukkan untuk menyelesaikan perjanjian dua kerusi kapal. Selepas tiga minggu, pelabur aktivis terdedah saham syarikat makanan yang diproses sebagai ConAgra Foods Inc telah diluluskan untuk menaiki penyelesaian dengan Jana pada bulan Julai.

Hanya beberapa syarikat yang mudah untuk menamatkan perjanjian dengan. Secara purata, ia mengambil masa 56 hari bagi syarikat untuk berurusan dengan perjanjian kerana aktivis mengancam pertandingan proksi selepas akhir mendedahkan. Walau bagaimanapun, media mengeluarkan satu laporan bahawa ia adalah turun dari 83 hari terakhir 2010.

Penyelesaian cepat dengan aktivis memaparkan agresif pemegang saham dan bagaimana mereka boleh mengendalikan untuk mengubah cara ketua eksekutif mengendalikan perniagaan mereka dan juga bilik lembaga mereka. Pelabur institusi berkuasa menjelaskan aktivis juga bergerak dari penghasut di luar untuk mengambil kesan ke atas orang dalaman.

Sebaliknya, beberapa pelabur bimbang tentang bagaimana syarikat-syarikat sedang menyelesaikan perjanjian dengan permintaan aktivis yang terlalu cepat, dengan alasan bahawa ia mungkin merosakkan kepentingan pemegang saham jangka panjang.

Sesetengah penganalisa mengisytiharkan bahawa kerusi lembaga pantas mencetuskan pelabur aktivis pembatalan pergaduhan proksi.

Menurut Stringer, pemimpin Sistem Persaraan Pekerja New York yang bernilai $165.50 bilion, "syarikat-syarikat menghadapi risiko mengutamakan kesesuaian jangka pendek dengan mengorbankan nilai jangka panjang" ketika datang untuk membuat keputusan mengenai perkara itu sebelum membuang undi.

Trade12

Introspeksi

Aktivis-aktivis cenderung untuk mencapai sebahagian organisasi, kemudian meyakinkan pihak pengurusan syarikat untuk mencapai strategi dalam meningkatkan saham. Mereka biasanya menguruskan untuk menggalakkan mereka dengan membeli saham, menjual unit yang tidak berfungsi dengan baik, atau menetapkan struktur alternatif perniagaan. Walau bagaimanapun, proses yang paling maju adalah untuk kekal sejajar dengan lembaga pengarah, yang merupakan cara yang berkesan untuk aktivis untuk membuat perubahan.

Terdapat beberapa cara bagi syarikat untuk menyokong pasukan pengurusan semasa pertarungan proksi. Syarikat-syarikat boleh gantung pada pelabur institusi yang besar, termasuk pencen dan dana bersama. Walau bagaimanapun, jaminan yang telah benar-benar pudar tahun bertahun.

Menurut Proxy Insight, peratusan kad proksi pembangkang telah mengundi untuk menyokong Black Rock, T. Rowe Price dan Vanguard, yang menunjukkan bahawa salah satu calon papan pembangkang telah diberi sokongan. Sejak 2011, ia telah berkembang setiap tahun. Peratusan ini adalah dua kali sebanyak 50 peratus, T. Rowe Price menyatakan, seperti yang ditunjukkan dalam data Proxy Insight.

Oktober lalu, beberapa pemegang saham digalakkan untuk membuat penggantian dengan seluruh lembaga dengan ibubapa Olive Garden sejak aktivis Starboard Nilai LP menang kebuntuan yang bersama-sama dengan Darden Restaurants, Inc. Selain itu, BlackRock dan State Street digunakan undi mereka dalam menyokong calon yang pembangkang , membantu saham Darden untuk mendapatkan 36 peratus.

Penganalisa-penganalisa syarikat menjelaskan bahawa walaupun beberapa perjanjian dengan aktivis menuju terlalu cepat kerana aktivis pergi awam dengan pegangan mereka, beberapa daripada mereka mempunyai jangka panjang, di belakang tabir perbincangan dengan syarikat-syarikat dan pemegang saham mereka. Sesetengah penganalisa menjangka eksekutif untuk membuat satu langkah, terutama dengan yang lebih kecil dana permulaan yang mengandungi kesan kurang.

Bila syarikat-syarikat yang memberikan pandangan dan prospektif mereka, anda boleh mendapat keuntungan yang memberangsangkan hanya dengan membuka akaun live dengan kami. Hanya layari laman web rasmi kami Trade12.com dan menyemak ulasan Trade12 kami untuk terus dikemaskini untuk lebih banyak berita pasaran dan mengalami broker forex yang terbaik!

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media