News Trade12 - Glencore Menjunam sebanyak 30 peratus berikutan kebimbangan terhadap hutang
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Glencore Menjunam sebanyak 30 peratus berikutan kebimbangan terhadap hutang


Pada hari Isnin, saham syarikat perlombongan dan perdagangan Glencore menurun sebanyak 30 peratus dan mencecah rekod paras rendah pada penutup, disebabkan oleh penurunan curam di dalam harga logam global yang membuatkan ia sukar bagi syarikat untuk mengurangkan hutangnya.

Firma yang berpusat di Swiss itu telah kehilangan lebih kurang 3.5 bilion pound ($5.33 bilion) di dalam nilai pasaran, dan pada tahun 2011, penawaran saham $10 bilion telah membuatkan pengurusnya menjadi pemegang saham jutawan. Walaubagaimana pun, mereka telah meninggalkan syarikat itu dibebani dengan hutang yang mengakibatkan masalah serius berikutan penurunan harga komoditi.

Trade12

Ketua Eksekutif Glencore Ivan Glasenberg mengaku kepada tekanan pemegang saham pada bulan ini dan membuat keputusan untuk memotong hutang yang panjang berikutan ketakutan pada keupayaan syarikat di dalam melindungi penarafan kredit mereka adalah di dalam timbunan.

Untuk mengurangkan hutang $30 bilion itu dan untuk melindungi penarafan kredit mereka selepas harga produk utama mereka seperti harga tembaga dan arang jatuh, syarikat itu membuat keputusan untuk menggantung dividen, menjual aset mereka dan mula menjana tunai di antara langkah-langkah lain.

Di tengah-tengah penurunan mereka, catatan penerbitan telah muncul dibawa oleh penganalisis di bank pelaburan Investec, yang membawa keraguan terhadap penilaian Glencore jika mereka gagal meningkatkan harga logam mereka. Catatan itu menunjukkan paras tinggi hutang mereka dan penyusunan semula yang dalam adalah perlu.

Penganalisis menyatakan bahawa jika harga komoditi utama masih kekal pada paras semasa dan penyusunan semula telah dilaksanakan, nilai ekuiti kedua-dua Glencore dan Anglo American mungkin boleh hilang.

Glencore telah tersenarai di London dan telah melonjak $2.5 bilion melalui susunan saham, yang akan menjadi sebahagian daripada strategi syarikat itu di dalam meminimumkan capaian hutang bersihnya.

Berikutan syarikat itu meneruskan untuk mencapai keyakinan pasaran di dalam industri perniagaan dan berjaya untuk mengekalkan paras pegangannya dalam peratusan, pengarah Glencore dan pekerja telah mengambil 22 peratus saham baru itu.

Berdasarkan kepada data, Glasenberg adalah satu daripada pemegang saham individu utama Glencore, dengan pegangan sebanyak 8.4 peratus, sementara Qatar Holding memiliki 8.2 peratus. Pemegang saham utama pembuat auto German Volkswagen adalah Qatar.

Penurunan pada hari Isnin telah dirasai di dalam sektor perlombongan UK, begitu juga dengan pasaran baru muncul menyebabkan ia perlahan dan perubahan di dalam harga komoditi adalah terganggu. Indeks perlombongan FTSE 350 merosot, mencecah paras terendahnya sejak Dis. 2008.

Kedua-dua syarikat Glencore dan Anglo America menafikan daripada memberikan ulasan.

Baki Tuil Glencore

Untuk memotong pendapatan daripada perdagangan yang dijangkakan mereka, firma itu merancang untuk bergerak ke hadapan pada bulan Ogos, sebuah bahagian bertujuan untuk menyokong syarikat itu daripada penurunan harga komoditi.

Trade12

Sumber pendapatan terbesar Glencore, China, mengalami ketidakstabilan ekonomi di dalam harga komoditi, terutamanya tembaga.

Selepas beberapa jam perdagangan pada hari Isnin, saham Glencore telah jatuh 29.4 peratus pada 78.09 pence selepas kerugian 31 peratus yang menyebabkan syarikat itu mencecah rekod paras rendah sebanyak 66.67 pence. Penurunan saham adalah kira-kira 75 peratus setahun pada tarikh.

Glencore tidak boleh terus hidup di dalam penurunan harga logam mengambil kira pendedahan hutangnya pada rekod tinggi.

Selepas penutupan, saham Anglo American jatuh sebanyak 10 peratus.

Strategi pemotongan hutang bersih Glencore sehingga akhir tahun 2016 adalah tidak berjaya dan telah gagal untuk meningkatkan keyakinan pasaran syarikat.

Penganalisis menjelaskan bahawa pelabur dan pedagang percaya bahawa Glencore tidak diberikan sepenuhnya dan bahawa aset industri boleh menyediakan perkhidmatan di dalam paras hutang terendah.

Glencore mengekalkan tuil - capex akan menjadi rendah, menandatangani perjanjian pengaliran dan menyediakan modal pekerjaan lebih. Apabila pergi kepada prestasi rendah mereka, kebimbangan adalah pada apa yang kurang di dalam langkah-langkah perlaksanaan dan memerlukan penyusunan semula yang lebih.

Sebagaimana Glencore mengumumkan strategi pemotongan hutang mereka, penarafan kredit menyatakan penarafan Baa2 mereka pada syarikat itu. Walaubagaimana pun, pandangan itu telah berubah daripada stabil kepada negatif. Ia dikatakan menyebabkan pemulihan perlahan di dalam profile kewangan syarikat itu.

Penarafan BBB Glencore telah dinyatakan oleh S&P, yang turut memberikan pandangan negatif, disebabkan oleh kebimbangan berkenaan pertumbuhan ekonomi yang perlahan di China begitu juga kerisauan terhadap harga komoditi seperti tembaga.

Oleh kerana Glencore merancang strategi mereka dalam pemotongan hutangnya, anda boleh menjana keuntungan lebih besar dan melaksanakan dagangan yang lebih baik dengan membaca kemaskini terbaru pasaran di Trade12.com. Buka akaun langsung dengan kami dan periksa ulasan Trade12 kami untuk informasi lanjut.

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media