News Trade12 - Syarikat-syarikat AS menghalang kemajuan para pelabur aktivis
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Syarikat-syarikat AS menghalang kemajuan para pelabur aktivis


Pada awal bulan ogos, pengedar makanan Sysco Corporation telah menerima satu panggilan daripada Trian Fund Management LP. Syarikat ini telah memberi amaran untuk dana terhad aktivis bagi mendedahkan kepentingan yang besar.

Pada 14 Ogos, Trian mendedahkan 7.10 pegangan mereka di dalam Sysco, dijalankan oleh pelabur veteran Nelson Peltz. Bagi mengekalkan keuntungan dan pulangan wang yang sihat kepada pemegang-pemegang saham, pelabur veteran tersebut telah diminta untuk perwakilan lembaga begitu juga untuk syarikat berpusat di Houston.

Trade12

Selepas kurang dari seminggu, dua kerusi lembaga telah dianugerahkan kepada Trian oleh Sysco.

Sysco memilih mempunyai perjanjian yang cepat dan bukannya mengambil risiko dengan pertempuran yang ditarik-keluar, seperti dinyatakan, sebuah sentimen yang dirasai melalui Corporate America.

CEO Sysco Bill DeLaney menyatakan di dalam satu temubual bahawa saham-saham tersebut yang dimiliki oleh Trian mempunyai jumlah yang ketara, meletakkan mereka pada kunci utama di dalam perniagaan tersebut, dan mempunyai nilai yang dibawa sebelumnya kepada syarikat. Beliau menambah, mereka menahan diri daripada kekecohan dan ketidaktentuan di dalam perniagaan.

Dipertengahan kes Cheniere Energy, Inc., selepas aktivis membeli syarikat cecair gas natural pada 8.20 peratus pada bulan Ogos, hanya 18 hari telah diperuntukkan untuk menyelesaikan urusan dua kerusi lembaga tersebut. Selepas tiga minggu, pelabur aktivis mendedahkan saham-saham syarikat makanan proses berikutan ConAgra Foods, Inc. telah meluluskan kepada lembaga sebuah penyelesaian dengan Jana pada bulan Julai.

Hanya dengan beberapa syarikat adalah mudah untuk menamatkan perjanjian. Pada purata, ia mengambil 56 hari untuk sebuah syarikat bagi berurusan dengan perjanjian berikutan para aktivis mengancam pertandingan proksi selepas akhir pendedahan. Walaubagaimana pun, pihak media mendedahkan sebuah laporan bahawa ia telah turun daripada 83 hari pada tahun 2010.

Penyelesaian pantas dengan para aktivis memaparkan sikap agresif pemegang-pemegang saham dan bagaimana mereka boleh mengendalikan untuk mengubah cara ketua eksekutif menjalankan perniagaan mereka begitu juga dengan bilik lembaga mereka. Pelabur-pelabur institusi yang kuat menjelaskan aktivis turut bergerak daripada penghasut luar bagi membolehkan mengambil kesan ke atas orang dalam.

Sebaliknya, sesetengah pelabur bimbang tentang bagaimana syarikat menyelesaikan perjanjian dengan permintaan aktivis terlalu pantas, dengan alasan bahawa ia mungkin merosakkan kepentingan pemegang saham jangka-panjang mereka.

Sesetangah penganalisis mengisytiharkan bahawa kerusi lembaga yang pantas mencetuskan pelabur aktivits di dalam pembatalan pergaduhan proksi.

Menurut Stringer, pemimpin Sistem Persaraan Pekerja Bandar New York yang bernilai $165.50, "syarikat-syarikat menghadapi risiko mengutamakan kesesuaian jangka-pendek dengan mengorbankan nilai jangka-panjang" apabila ia sampai untuk membuat keputusan mengenai perkara itu sebelum membuat undian.

Trade12

Muhasabah

Aktivis cenderung untuk mencapai potongan organisasi, kemudian meyakinkan pasukan pengurusan syarikat untuk mencapai strategi di dalam menaikkan saham. Mereka biasanya berupaya untuk mendorong mereka dengan membeli saham, menjual unit yang tidak berfungsi dengan baik, atau menetapkan struktur alternatif perniagaan tersebut. Walaubagaimana pun, proses yang paling maju adalah untuk kekal sejajar dengan lembaga-lembaga pengarah, yang mana adalah cara efektif untuk aktivis melakukan perubahan.

Terdapat beberapa cara bagi syarikat untuk menyokong pasukan pengurusan semasa pertarungan antara proksi. Syarikat-syarikat tersebut boleh bergantung kepada pelabur-pelabur institusi yang besar, termasuk pencen dan dana-dana bersama. Walabagaimana pun, jaminan tersebut telah pudar sepenuhnya selama ini.

Menurut Proxy Insight, peratusan kad proksi pembangkang telah diundi untuk menyokong Black Rock, T. Rowe Price dan Vanguard, menunjukkan bahawa seorang daripada calon lembaga pembangkang telah diberikan sokongan. Sejak 2011, ia telah berkembang setiap tahun. Peratusan adalah dua kali sebanyak 50 peratus, T. Rowe Price menyatakan, seperti yang ditunjukkan di dalam data Proxy Insight.

Pada bulan Oktober yang lepas, sesetangah pemegang saham telah digalakkan untuk membuat penggantian dengan seluruh lembaga ibubapa Olive Garden memandangkann aktivis Starboard Value LP telah memenangi standoff bersama-sama dengan Darden Restaurants, Inc. Tambahan lagi, BlackRock dan State Street menggunakan undian mereka dalam menyokong senarai calon pembangkang, membantu saham Darden mendapat keuntungan 36 peratus.

Penganalisis syarikat menjelaskan bawaha sementara sesetangah perjanjian dengan aktivis menuju dengan terlalu pantas kerana aktivis mendedahkan pegangan mereka kepada awam, sesetengah daripada mereka mempunyai jangka-panjang, perbincangan di belakang tabir dengan syarikat dan pemegang saham mereka. Sesetengah penganalisis menjangkakan eksekutif untuk melakukan pergerakan, terumanya dengan dana permulaan yang lebih kecil dengan impak yang kurang.

Sementara syarikat-syarikat mengeluarkan pandangan dan prospek mereka, anda boleh menjana keuntungan yang menarik hanya dengan membuka sebuah akaun langsung dengan kami. Hanya layari laman web rasmi kami Trade12.com dan periksa Trade12 reviews kami bagi kekal dikemaskini untuk lebih lagi berita pasaran dan alami broker forex terbaik kami!

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media