News Trade12 - Saham Naik selari Pendapat Fed Yang Memperkukuhkan Dolar
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Saham Naik selari Pendapat Fed Yang Memperkukuhkan Dolar


Saham-saham di Asia meningkat pada hari Isnin, memperpanjangkan paras tertinggi pada bulan Oktober, apabila para pelabur mendapatkan sokongan dalam perindustrian dan bahan-bahan asas, didorong oleh pemulihan dalam komoditi manakala dolar bergelut. Juga, saham Eropah dilihat mengukuhkan keuntungan pada hari Isnin selepas seminggu cemerlang. Jangkaan pada kenaikan kadar faedah tahun ini reda.

Indeks terluas Morgan Stanley Capital International bagi saham Asia Pasifik di luar Jepun melonjak 0.6 peratus, melanjutkan keuntungan besar 11 peratus pada bulan ini apabila para pelabur meraih kembali daripada dolar AS yang panjang dan komoditi yang pendek, bersamaan dengan kemunculan perdagangan pasaran yang baru.

Saham Cina naik 3 peratus ke tahap tertinggi pada hari Isnin dalam tempoh tujuh minggu selepas bank pusat perlahan-lahan menyuntik kecairan (liquidity) ke dalam ekonomi merosot. Bank pusat juga melaporkan bahawa pembetulan pasaran saham akan berakhir tidak lama lagi. Menurut ketua ekuiti Aberdeen Asset Management Nicholas Yeo, "Mana-mana tanda rangsangan yang sedang dirampas oleh pasaran ialah sebagai tanda penstabilan dan terdapat juga beberapa kegiatan membeli saham murah, terutama dalam sektor dipukul, yang berkaitan dengan komoditi."

Trade12

Beijing telah biasanya mengelakkan daripada melancarkan tolok rangsangan yang meluas untuk merancakkan pertumbuhan perlahan. Ia juga telah terdorong kepada tolok drip-feed yang mantap beberapa minggu lalu untuk menyokong pelbagai sektor dari perumahan hingga ke kenderaan, menenangkan sentimen pelabur dan mewujudkan satu perpimpinan dalam saham-saham tersenarai Hong Kong oleh syarikat-syarikat Cina.

Walau bagaimanapun, Korea susut kerana Indonesia melonjak 0.8 peratus, manakala pasaran Jepun ditutup untuk bercuti.

Sebaliknya, sebagai tanda bahawa sentimen ke arah pasaran baru mungkin membelok ke satu sudut, laporan dana Bank of America Merrill Lynch yang dilapor luas menunjukkan bahawa aliran keluar mingguan dari dana pasaran baru menjunam pada tahap terendah sejak Julai.

Indeks Turun Naik (Volatility Index) yang amat menjadi rujukan, satu langkah turun naik pelabur, adalah pada tahap terendah sejak akhir Ogos, satu tanda bahawa keyakinan telah datang kembali ke pasaran-pasaran selepas sesi yang membingitkan pada musim panas. Semasa sesi itu, indeks-indeks utama kehilangan lebih daripada satu perempat daripada nilai mereka.

Trade12

Indeks-indeks utama di Wall Street juga tutup tinggi pada hari Jumaat, mencatat persembahan terbaik mingguan mereka tahun ini. Pasaran hadapan Standard & Poor 500 e-mini tidak berubah dalam perdagangan Asia pada hari Isnin, manakala satu laporan pekerjaan AS dari September yang lemah yang turut tidak dijangkakan mendorong ramai pelabur untuk menjangka bahawa Fed tidak akan mengenakan kenaikan pertamanya sejak 2006 pada tahun ini. Ia seolah-olah seperti kontrak pasaran hadapan yang didana Fed mencadangkan kenaikkan kadar faedah hanya pada 2016.

Seperti yang dinyatakan oleh seorang ahli ekonomi, "Ia kelihatan seolah-olah mereka meninggalkan pilihan terbuka bagi kenaikan kadar tahun ini, tetapi pada masa yang sama mereka tidak melakukan apa-apa pun kepadanya."

Dalam pasaran mata wang, dolar bergelut bersaing berbanding mata wang utama berikutan kebimbangan yang semakin meningkat bahawa Fed mungkin tidak meningkatkan kadar sehingga tahun depan, mencetuskan beberapa penamatan posisi. Ahli strategis Brown Brothers Harriman mengingatkan para pelabur bahawa tahap isyarat ruang teknikal untuk tambahan kerugian dolar dalam sesi sesi akan datang. Indeks ini didagangkan di bawah 95, iaitu paras terendah dalam tempoh sebulan.

Pendapat Fed Menaikkan Dolar

Pendapat dari Naib Presiden Rizab Persekutuan (Fed) bahawa dia menjangkakan AS kenaikan kadar faedah tahun ini memperkukuhkan dolar berbanding kebanyakan mata wang pasaran baru pada hari Isnin, selepas menyaksikan kerugian besar minggu lepas. Mata wang Amerika itu juga menyaksikan tekanan jualan kerana laporan pada awal bulan menyatakan bahawa pertumbuhan pekerjaan perlahan pada bulan September. Ini telah mewujudkan kebimbangan atas pemulihan di atas ekonomi terbesar dunia.

Pelepasan minit mesyuarat dasar yang terbaru Fed pada minggu lepas menunjukkan ahli-ahli lembaga ianya boleh melambatkan disebabkan oleh kebimbangan yang semakin meningkat tentang pandangan global. Prospek-prospek yang timbul dalam kos pinjaman akan diletakkan kembali ke 2016, dan ia telah membantu menjana satu perhimpunan pasaran global dibulan ini dengan membangunkan matawang-matawang ekonomi.

Trade12

Walau bagaimanapun, naib pengerusi Rizab Persekutuan Stanley Fischer dinyatakan pada hari Ahad bahawa bank itu dijangka berpegang pada perancangannya, terutamanya untuk mengetatkan dasar kewangan pada akhir tahun. Beliau juga membayangkan bahawa rancangan adalah jangkaan, bukan satu komitmen. "Kedua-dua masa kenaikan kadar pertama dan sebarang pelarasan kepada sasaran kadar dana persekutuan akan bergantung secara kritikal kepada perkembangan masa depan dalam ekonomi," katanya.

Para pelabur akan mengiraukan pembebasan laporan utama minggu ini dari Cina dan mengharapkan Amerika Syarikat akan memberi idea yang lebih baik mengenai keadaan ekonomi dunia dan rancangan dasar Fed.

Sama ada kenaikkan kadar faedah yang sangat dinanti-nantikan, atau para pelabur sedang menikmati kelewatan itu. Apa pun, ulasan Trade12, menilai dan menyampaikan kemas kini ekonomi global yang terkini. Layari Trade12.com untuk kupasan seharian.

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media