News Trade12 - Glencore menjunam sebanyak 30 peratus atas kebimbangan hutang
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Glencore menjunam sebanyak 30 peratus atas kebimbangan hutang


Pada hari Isnin, saham syarikat perlombongan dan perdagangan Glencore menurun sebanyak 30 peratus dan telah mencecah rekod yang rendah di penutup, disebabkan oleh penurunan mendadak harga logam global yang menyukarkan bagi syarikat itu untuk mengurangkan hutangnya. 

Firma yang berpangkalan di Switzerland telah kehilangan kira-kira 3.5 bilion pound ($5.33 bilion) dalam nilai pasaran, dan pada tahun 2011, tawaran saham $10 bilion telah membuat pengurusnya ke dalam pemegang saham jutawan. Walau bagaimanapun, mereka telah meninggalkan syarikat itu dibebani dengan hutang yang menyebabkan masalah serius kerana harga komoditi yang menurun.  

Trade12


Ketua Eksekutif Glencore, Ivan Glasenberg mengalah kepada tekanan pemegang saham pada bulan ini dan memutuskan untuk mengurangkan hutang panjang kerana kebimbangan mengenai keupayaan syarikat dalam melindungi penarafan kredit yang berada dalam keadaan ketara.

Untuk mengurangkan hutang $30 bilion dan untuk melindungi kedudukan kredit selepas harga produk utama seperti harga tembaga dan arang batu jatuh, syarikat itu memutuskan untuk menggantung dividen, menjual aset dan mula mencari dana di antara langkah-langkah lain.

Di tengah-tengah penurunan, nota penerbitan dibawa oleh penganalisa di bank pelaburan Investec, yang membawa keraguan terhadap penilaian Glencore jika mereka gagal untuk memperbaiki harga logam tempat itu. Nota itu menunjukkan tahap hutang yang tinggi dan penyusunan semula yang lebih mendalam adalah perlu. 

Penganalisa menyatakan bahawa jika harga komoditi utama kekal masih pada paras semasa dan penyusunan semula telah dilaksanakan, kedua nilai ekuiti Amerika Glencore dan Angloi mungkin boleh hilang. 

Glencore telah disenaraikan di London dan telah melonjak $2.5 bilion melalui peraturan saham, yang akan menjadi sebahagian daripada strategi syarikat dalam mengurangkan hutang.

Sebagai sebuah syarikat yang terus mencapai keyakinan pasaran dalam industri perniagaan dan berjaya untuk mengekalkan tahap kepentingannya dengan peratusan, pengarah Glencore dan pekerja telah mengambil 22 peratus daripada saham-saham baru.

Berdasarkan data, Glasenberg adalah salah satu pemegang saham individu utama Glencore, dengan kepentingan 8.4 peratus manakala Qatar Holding memiliki 8.2 peratus. Pemegang saham tertinggi pembuat kereta Jerman Volkswagen adalah Qatar.

Penurunan pada hari Isnin telah dirasai di sektor perlombongan UK, dan juga di pasaran baru yang menyebabkan kelembapan dan perubahan dalam harga komoditi yang telah diganggu. Indeks perlombongan FTSE 350 merosot, mencecah paras terendah sejak Disember 2008.

Kedua-dua syarikat Glencore dan Anglo Amerika enggan mengulas.

Baki Levers Glencore

Untuk memotong pendapatannya jangkaan daripada perdagangan, syarikat itu merancang untuk bergerak ke hadapan pada bulan Ogos, satu bahagian bertujuan untuk menyokong syarikat itu daripada kejatuhan harga komoditi.

Trade12

Sumber pendapatan terbesar Glencore, China, mengalami ketidakstabilan ekonomi dalam harga komoditi, terutamanya tembaga.

Selepas waktu perdagangan pada hari Isnin, saham Glencore telah turun 29.4 peratus kepada 78.09 pence selepas kerugian 31 peratus yang menyebabkan syarikat itu mencecah paras terendah iaitu 66.67 pence. Saham menurun adalah sekitar 75 peratus tahun-ke-tarikh.

Glencore tidak dapat terus bertahan dalam penurunan harga logam mempertimbangkan pendedahan hutangnya adalah pada rekod tinggi.

Selepas penutup, saham Anglo American menurun sebanyak 10 peratus.

Strategi pemotongan hutang bersih Glencore dengan akhir tahun 2016 tidak berjaya dan ia telah gagal untuk meningkatkan keyakinan pasaran syarikat.

Penganalisa menjelaskan bahawa pelabur dan pedagang percayakan bahawa Glencore tidak memberikan sepenuhnya dan bahawa aset industri boleh menyediakan perkhidmatan dalam hutang tahap paling rendah.

Glencore mengekalkan levers - capex akan diturunkan, menandatangani tawaran yang memasuk dan menyediakan lebih banyak modal kerja. Apabila ia datang kepada prestasi rendah, maka kebimbangan adalah kepada apa yang kurang pada langkah-langkah yang dilaksanakan dan memerlukan penyusunan semula lagi.

Sedang Glencore mengumumkan strategi pemotongan hutangnya, penarafan kredit Moody menyatakan kedudukan Baa2 ke atas syarikat itu. Walau bagaimanapun, prospek telah ditukar daripada stabil kepada negatif. Ia dikatakan menyebabkan pemulihan yang perlahan dalam profil kewangan syarikat.

Kedudukan BBB Glencore telah dinyatakan oleh S&P, yang turut memberi pandangan yang negatif, berikutan kebimbangan mengenai pertumbuhan perlahan ekonomi di Cina dan juga kebimbangan terhadap harga komoditi seperti tembaga.

Sedang Glencore merancang strateginya dalam mengurangkan hutang, anda boleh mendapat keuntungan yang lebih besar dan melaksanakan dagangan yang lebih baik dengan membaca berita pasaran maklumat di Trade12.com. Buka akaun dengan kami dan menyemak ulasan Trade12 kami untuk maklumat selanjutnya.

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media