News Trade12 - Alcoa Berpecah kepada Dua Syarikat Bebas
Trade12
 
 • Trade12
 • Trade12
 • Trade12

Alcoa Berpecah kepada Dua Syarikat Bebas


Alcoa akan dipisahkan kepada dua syarikat bebas, membelah bauksit itu, aluminium dan memisah operasi kejuruteraan, pengangkutan dan seluruh dunia melancarkan produk perniagaan. Alcoa Inc berpangkalan di New York dengan beroperasi besar di Pittsburgh.

Pengeluar logam berusia lebih 100 tahun itu telah berurusan dengan penurunan dalam perniagaan peleburan kerana kadar aluminium yang lebih rendah. Pemisahan akan membina satu syarikat yang akan menumpukan kepada produk huluan, termasuk aluminium. Sementara itu, syarikat yang lain akan memberi tumpuan kepada produk kejuruteraan, yang terdiri daripada segmen automotif dan aeroangkasa.

Perniagaan yang ditubuhkan Alcoa, bauksit dan aluminium segmen yang lebih baik melaksanakan akan mengekalkan nama Alcoa itu. Sebaliknya, nama syarikat produk kejuruteraan masih belum diketahui.

Syarikat 127 tahun itu adalah sumber pendapatan terbesar peratusan pada penanda aras S&P 500 indeks, walaupun saham-saham AS merosot sebahagian besarnya Isnin lepas.

Pemisahan ini adalah sebahagian daripada gerakan yang lebih luas oleh syarikat-syarikat untuk memperluas unit dalam usaha untuk meningkatkan nilai pemegang saham. Lazimnya, strategi yang membantu dalam membebaskan segmen yang kuat sesuatu syarikat daripada bahagian yang lemah.

Alcoa Inc menjangkakan pemisahan itu akan dilaksana pada separuh kedua tahun 2016. Syarikat yang berpangkalan di New York telah dalam perniagaan industri dalam ekonomi Amerika Syarikat selama lebih daripada seratus tahun, sejak pelancarannya dengan Syarikat Pittsburgh Pengurangan pada tahun 1888.

Trade12


Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Klaus Kleinfeld berkata dalam satu kenyataannya, "Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah berjaya mengubah Alcoa untuk mewujudkan dua injap enjin yang kukuh yang kini bersedia untuk meneruskan hala tuju strategik tersendiri mereka sendiri."

Alcoa Inc telah beralih perhatian kepada produk-produk automotif dan aeroangkasa yang lebih menguntungkan, yang juga merangkumi titanium. Lebih-lebih lagi, ia telah menutup pelebur aluminium bukan keuntungan sebagai lebihan bahan di pasaran mempunyai berat kejatuhan harga dan keuntungan.

Alcoa berkembang perkongsian dengan Ford Motor Company, di mana Alcoa akan membekalkan bentuk yang lebih kukuh sebanyak aluminium untuk bahagian-bahagian badan auto. Perjanjian itu telah diumumkan pada pertengahan bulan September, dan syarikat itu dikatakan menyediakan komponen untuk model 2016 F-150 pikap-kenderaan AS paling laris sejak tahun 1982.

Jumlah yang telah dibelanjakan untuk membangunkan keupayaan pembuatan tiga dimensi di pusat teknikal bertempat di Pittsburgh adalah kira-kira $60 juta.

Selepas pemisahan yang dirancang itu, Kleinfeld akan mengendalikan dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat baru, yang akan memberi tumpuan kepada produk kejuruteraan. Kedua-dua syarikat akan mempunyai lembaga pengarah mereka sendiri dan pasukan pengurusan yang lengkap, yang akan dinamakan pada bulan-bulan yang mendatang kepada pemisahan.

Kleinfeld menyatakan, "Kami percaya kedua-dua entiti telah mendapat ke dalam bentuk bahawa mereka adalah berdaya saing dan agak besar dan mereka boleh berdiri di atas mereka sendiri."

Trade12

Beberapa syarikat sejak tahun lepas dipisahkan atau sedang merancang untuk berbuat demikian. eBay dibahagikan unit perbelanjaannya PayPal ke dalam syarikat lain. Sementara itu, Hewlett-Packard sedang dalam proses memisahkan unit komputer peribadi yang gagal dari server, perisian dan perundingan unit perkhidmatan. Satu lagi syarikat bernama Gannett juga merancang untuk memisahkan unit penerbitannya yang lembap dari unit digital dan penyiaran.

Saham-saham Alcoa meningkat 32 sen atau 3.5% kepada AS$9.39 pada waktu awal dagangan Isnin lepas. Saham Alcoa telah menurun sebanyak 41% pada tahun ini.

Menurut seorang penganalisa, syarikat itu sudah dalam proses pergeseran, yang juga melibatkan pengambilalihan untuk meningkatkan perniagaannya bagi sektor itu termasuk aeroangkasa dan automotif.

"Perniagaan komoditi adalah satu perlumbaan yang ketara, bukan sahaja kepada penilaian, tetapi kepada sumber-sumber syarikat itu," kata seorang penganalisa dari Sterne Agee CRT.

Alcoa tidak memberikan maklumat mengenai harga menjalankan pemisahan, mana ia menyatakan hendaklah bebas cukai untuk pemegang saham. Ia mensasarkan penarafan kredit gred pelaburan “nilai tambah” untuk perniagaan dan kedudukan "gred bukan pelaburan kuat" untuk perniagaan warisan.

Syarikat itu menyatakan bahawa sejak 31 Disember 2014, elaun yang telah kekurangan dana sebanyak kira-kira $3.3 bilion. Menurut eksekutif-eksekutif mereka, Alcoa akan mengedarkan tanggungan dan pencen "dalam cara yang berhemah untuk kedua-dua perniagaan untuk mempunyai kunci kira-kira" syarikat itu menyasarkan.

Baca lagi ulasan Trade12 dan maklumat tentang saham, komoditi, indeks dan mata wang. Buat akaun live dengan kami untuk memulakan trading dalam talian dan bekerja dengan broker forex terbaik.

  Dagangan Matawang Asing


  Dagangan Matawang Asing adalah pembelian dan penjualan mata wang. Ia adalah yang terbesar, paling cair, dan yang paling pesat berkembang pasaran kewangan di dunia. Pelanggan boleh memilih mata wang mereka ingin berubah dan meletakkan perdagangan dengan.

  Dagangan CFD


  Kontrak untuk Perbezaan (CFD) Trading ialah satu perjanjian antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga pembukaan dan harga penutupan kontrak tertentu. CFD membolehkan anda untuk membuat teori tentang pergerakan harga, sama ada pasaran sedang menaik atau menurun.

  Dagangan Dalam Talian


  Dagangan dalam talian termasuk belian yang kerap dan menjual saham, komoditi, dan pasangan mata wang yang bertujuan untuk meraih keuntungan dalam masa yang singkat. Ia melibatkan alat-alat analisa teknikal seperti purata bergerak dan pengayun stokastik yang digunakan untuk mengenal pasti saham yang bernilai untuk dibeli pada semasa ini dan membantu pedagang-pedagang dalam proses perdagangan.

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media