News Trade12 - Forex
Trade12
 

Dagangan matawang asing adalah pasaran kewangan di mana matawang dibeli dan dijual. Konsep perdagangan matawang asing adalah mudah, sasaran utama pedagang adalah untuk meraih dengan membeli mata wang dan menjualnya apabila ada keuntungan harga atau menjual matawang dan membelinya kembali apabila harga turun.

Pasaran dagangan matawang asing adalah antara pasaran yang semakin meningkat pesat di dunia. Menurut laporan, pergerakan pasaran dagangan matawang asing meningkat sebanyak 20 peratus daripada tahun 2007 hingga 2010, dengan perolehan purata harian mencecah $4 trilion pada April 2010.

Mata wang adalah instrumen penting bagi peserta pasaran, sebagaimana mata wang perlu ditukar demi menjalankan urus niaga luar negara. Ini adalah faktor utama yang membawa pasaran dagangan matawang asing yang dikenali sebagai pasaran kewangan yang terbesar dan paling cair di seluruh dunia.

Lebih-lebih lagi, tidak ada pasaran pusat untuk dagangan matawang asing. Dagangan matawang asing dilaksanakan secara elektronik di kaunter, pedagang dapat membuat kesimpulan tawaran mereka melalui rangkaian komputer di seluruh dunia. Pasaran dagangan matawang asing dibuka 24 jam, lima hari seminggu.

Simbol-simbol Utama Untuk Berdagang di Trade12

  

Symbol

Regular

Silver

Gold

Platinum

EUR/USD

1.5

1.2

1

0.8

USD/JPY

1.5

1.2

1

0.8

GBP/USD

2

1.5

1.2

1

EUR/JPY

2

1.5

1

0.8

AUD/USD

2

1.5

1

0.8

USD/CHF

2

1.5

1

0.8

  

 

 

Penafian

Artikel-artikel yang disiarkan di laman blog ini tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendapat firma broker matawang asing. Semua kandungan yang disediakan dalam laman web ini bertujuan untuk memberi maklumat sahaja.

Hubungi Kami

Bersosial Media